Veel telefoonabonnementen worden aangeboden met een looptijd van twee jaar. Je zit dan twee jaar aan het abonnement vast en na twee jaar mag je pas van provider of abonnement veranderen. Je kunt dan pas na twee jaar gebruikmaken van de prijsverlagingen of aanbiedingen. Een grote groep mensen wilt geen langdurige contracten afsluiten of wil graag van een prijsverlaging gebruikmaken. Speciaal voor deze groep mensen is er sim only 1 jaar abonnement. Dit abonnement verloopt na een jaar en dan kun je weer van alle nieuwe aanbiedingen en prijsverlagingen profiteren. Ook krijg je vaak een aanbieding van je telefoonprovider, waardoor het maandelijkse tarief ook verlaagd kan worden zonder dat je van provider wisselt.

Een sim only abonnement is een abonnement waar je geen toestel bij krijgt. De tarieven liggen over het algemeen ook lager dan een abonnement met telefoon, omdat je bij deze abonnementen niet voor een telefoon betaalt. Een sim only abonnement kun je zelf samen stellen. Je kunt kiezen hoeveel belminuten en sms’jes je wilt. Bel je veel? Dan is het verstandig om te kiezen voor onbeperkt bellen of 300 belminuten en hoger. Als je weinig belt, kun je beter weinig belminuten kiezen. Anders betaal je voor iets wat je niet gebruikt. Dit geldt ook voor sms’en. Soms zit sms’en bij je belminuten inbegrepen en soms moet je daar een aparte bundel voor afsluiten.

Een sim only 1 jaar kan net als gewoon telefoonabonnementen een databundel bevatten. Er zijn verschillende databundels voor sim only abonnementen beschikbaar.Welke je kiest, is afhankelijk van je gebruik. Whatsapp je alleen maar? Neem dan maximaal 500mb internet. Kijk je ook veel filmpjes via 3G of internet je veel? Kies dan een databundel van minimaal 2GB.